Tobiasschool in Zeist
- Utiliteit
- Renovatie
Dit schooljaar is de gerenoveerde Tobiasschool in Zeist in gebruik genomen. Volgens een ontwerp van RAU is het monumentale pand gerestaureerd en verduurzaamd tot een gasloos gebouw. Het visitekaartje van de vernieuwde school is het podium, dat ook door de buurt kan worden gebruikt.
De Tobiasschool in Zeist biedt onderwijs aan leerlingen met een extra zorgvraag, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs. De huisvesting van de school in een monumentaal pand uit 1918 was verouderd en werd te klein met het oog op moderne onderwijsmethoden en de toestroom aan nieuwe leerlingen, met name leerlingen die extra ondersteuning nodig hadden, zoals kinderen met dyslexie, al dan niet in combinatie met diagnoses als ADHD of autisme.
De school is in de loop der tijd in verschillende fases aangepast aan de functionele wensen, waarbij concessies zijn gedaan aan de ruimtelijkheid en herkenbaarheid van het oorspronkelijke ontwerp. Daarom is het gebouw allereerst teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Toevoegingen als het verlaagde plafond in de centrale hal en theaterzaal zijn verwijderd, nieuwe elementen zijn herkenbaar gemaakt door ander materiaalgebruik.
Ateliers
Extra ruimte is gerealiseerd door de zolder, die als opslag werd gebruikt, te herinrichten en geschikt te maken voor ateliers, kantoren en leslokalen. De theaterzaal kreeg aan de binnenzijde de oorspronkelijke kapvorm terug en een nieuw podium.
De school voldoet nu aan de eisen van Frisse scholen klasse B en is bijna energieneutraal dankzij het isoleren van de gevel en zolder aan de binnenzijde en de toevoeging van achterzetramen. Ook is de toegankelijkheid van het gebouw verbeterd door een lift te installeren.
Om het luchtdichte gebouw te kunnen ventileren, is een vraaggestuurd luchtbehandelingssysteem in combinatie met warmteterugwinning en CO2-meting toegepast. Dankzij dynamische ledverlichting is het visueel comfort van de school verbeterd en is het energieverbruik teruggebracht tot maximaal 6 W/ m². Dankzij warmte-koude opslag in de bodem in combinatie met een warmtepomp in de kelder is het gebouw gasloos.
Bron: Architectenweb.nl